Juicy Fruit rágó és a méhek

Olvastam egy érdekeset, és gondoltam röviden megosztom veletek.

wrigley

A Wrigley’s Juicy Fruit rágója tartalmaz egy olyan vegyületet, melyet izoamil-acetátnak nevezünk. Nagy mennyiségben a Wrigley’s gyár a whiskey-gyátrás során keletkező melléktermékből jutott hozzá anno az 1890-es években, ma már laborokban állítják elő. Nemcsak ez a rágó tartalmazza a vegyületet, ma már általános élelmiszeripari gyümölcsaroma. A vegyészek valami nagyon kellemes gyümölcsillatról számolnak be megszagolván, amit nem is lehet igazán beazonosítani, hogy milyen gyümölcs. Pont, mint a rágónál. A wiki szerint körteszagú és ízű.

És mi köze ennek a méhekhez?

A méhek is termelik! Van nekik egy mirigyük, az ún. Kozsevnyikov-mirigy, amit pl. akkor használnak, amikor megszúrnak valakit, és amiből feromont bocsátanak ki, mellyel méhtársaiknak üzennek, ösztönözve őket is a támadásra. A feromon legnagyobb részt (27%-ban) ezt a vegyületet tartalmazza egyebek mellett.

A cikk szerzője a jövőben nem fog méhek közelében rágózni, de nincs arra vonatkozó semmilyen bizonyíték, hogy rágózó embereket méhek támadtak volna meg. Én azért szóltam! 😉

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s