4+5 tipp a méhszúrást megelőzendő

  1. Először is az a legfontosabb, hogy a méhecske ne ijedjen meg tőlünk. Kerüljük a hirtelen mozdulatokat!
  2. Ne használjunk parfümöt vagy erős illatú borotválkozás utáni készítményeket! Még a végén a méhecske összekever bennünket egy virággal! 🙂
  3. Kerüljük az olyan ruhák használatát, melyekbe a méhecskék belegabalyodhatnak véletlenül. Nekem az a tapasztalatom, hogy egy egyszerű polárba is képesek belegabalyodni, ami felbőszítheti őket.
  4. Valamiért a méhecskék nem szeretik a sötétkék színű ruházatot, hajlamosak megtámadni az ilyen színbe öltözötteket.

kezemen2

Ha kaptárak közt jártok, a továbbiakat is jó tudni. A veletek levő méhész tudja, de tudjatok róla ti is!

  1. Próbáljátok a legkisebb lyukat is eltűntetni, mert a méhecske megtalálja. Tűrjétek be jól a ruházatot deréknál, a zippzáraknál ellenőrizzétek, hogy ne maradjon lehetőség a bejutásra, stb.
  2. Szélben nagyon támadós kedvükben vannak a méhek. Nagy esőben, viharban ne bontsunk kaptárat!
  3. Lehetőség szerint ne nyitogassuk a kaptárat, amikor a méhek mind otthon vannak ( általában: kora reggeli órák, ill. sötétedés után)
  4. Finoman nyúljunk a kaptárba, véletlenül se üssük meg azt. A keretek kivételekor is legyünk óvatosak, ha lehet, egyetlen egy méh se sérüljön!
  5. Ne csapkodjunk, ne hesegessük a méhet! A legjobb dolog megvárni, míg tovább repül a bennünket vizsgáló méh. Ha sehogy sem akar, húzódjunk be egy árnyas fa alá vagy egy épületbe, rendszerint nem fognak tovább követni. Azt mondják, a méhek megérzik a félelmet…

Azért is fontos, hogy ne szúrjon a méh (akár minket, akár csak a fullánkját kieresztve), mert ilyenkor egy olyan feromont bocsát ki magából, amivel a többieket riadóztatja, hogy jöjjenek segíteni neki és egy méhecske helyett máris 4-10 méhvel “küzdhetünk”. Nagyon viszont ettől ne tartsatok, mert a szabadban nincs a közelben annyi méhecske, ez a kaptárak körül érvényes. Ha nagy a hordás, szorgosan dolgoznak a méhek, nincs rossz idő, akkor a kaptárak körül sem kell semmitől sem tartani, védőruha nélkül is lehet a kereteken hemzsegő méhecskéket szemlélni.

Azonban ha méhek közé megyünk, legalább Calcium legyen nálunk arra az esetre, ha netán hevesebben reagálnánk a méhméregre, esetleg allergia jelei mutatkoznak. (Az allergia az egész testre kiterjedő reakció, azaz nem csak a szúrás helyén lesz bőrpír, duzzanat. Gyakran kíséri légszomj is. A vérnyomás hirtelen esése (ájulással is járhat) és a gégeödéma életveszélyes állapotot is eredményezhet!) Az embereknek csak kis része allergiás a méhméregre. Aki ma nem allergiás, az azonban holnap az lehet, úgyhogy igyekezzünk csökkenteni a méhszúrás kockázatát! De aki mindenképpen belehal a fullánk használatába, az szegény dolgozó méhecske lesz, nekik minden esetben halállal végződik a támadás (gyakorlatilag a kiszakadt fullánk helyén elvérzik)…

Méhmérget nem találtok ITT, de sok más kaptárkincset igen! Gyertek, nézzetek szét!

Írások e sorozatban:

*** 4+5 tipp a méhszúrást megelőzendő
*** Segítség, rászállt egy méh gyermekemre!
*** Segítség, egy méhraj szállt a házunk közelébe!
*** Segítség, megcsípte gyerekemet egy méhecske!
*** Valami megcsípett – rovarcsípésekről általában
*** A jótékony méhméreg – Akik szándékosan megszúratják magukat

***

5szazalek

Hozzászólás